b. De tegenpartij is aanwezig en voert geen betwisting. In dit geval kan er een regeling ter zitting zijn (bijv. voorstel tot gehele betaling voor een bepaalde datum, voorstel tot afbetaling, ...). De rechtbank oordeelt over de aard van de bepalingen.
c. De tegenpartij is aanwezig en voert betwisting. Het dossier wordt uitgesteld om de partijen toe te laten hun standpunt in besluiten ('schriftelijk op papier') en aan de rechtbank kenbaar te maken. De rechtbank oordeelt hierover. Na uitspraak kan (bij betwisting) in de meeste gevallen nog beroep worden aangetekend.
In eerste instantie dient, na de uitspraak, het vonnis te worden betekend. Dit houdt in dat de beslissing officieel door de gerechtsdeurwaarder aan de tegenpartij ter kennis gebracht wordt.
Daarna gaat de gerechtsdeurwaarder over tot daadwerkelijke inning van de verschuldigde gelden. Dit kan gebeuren door loonbeslag, beslag op bankrekeningen, of beslag op roerend en onroerend goed. Het is hierbij te bedoeling de schulden, conform het vonnis, aan de schuldeiser te voldoen.